به نظر ميرسد که علم امروز اين ايده را تاييد ميکند که مغز خانمهابراي بالا بردن اضطراب، افسردگي و نوسانات خلقي ساخته شده است واين مشکل با برنامههاي غذايي پر پروتئين و کمکالري لاغري کهاغلب دنبال ميکنند بدتر هم ميشود.

از قديم زنها بيشتر از افسردگي رنج ميبردند. تقريباً يکي از هرچهار زن در نقطهاي از زندگي خود به دنبال درماني برايافسردگي ميرود درحاليکه اين آمار براي مردان يکي از هر ده نفراست.

اين با برخي عوامل اجتماعي قابل توضيح است - زنان در مقايسه با مردانبيشتر به دنبال درمان براي علائم خود هستند. اما در يک تحقيق جديد دوتفاوت عمده در طريقه پردازش سروتونين که همان هورمون شاديآفريناست در زنان و مردان مشخص شد.

بالا بودن ميزان سروتونين احساس شادي و رضايت را افزابش داده، اشتهارا کاهش ميدهد و خواب را تقويت ميکند. پايين بودن ميزان اينهورمون در بدن با افسردگي در ارتباط است. اين اطلاعات درموردسروتونين است که باعث ساخته شدن بسياري از داروهاي ضدافسردگي شدهاست.

اين داروها که شامل پروزاک (Prozac) هستند، با بالا بردن ميزانسروتونين موجود در مغز عمل ميکنند.

دانشمندان در يک موسسه تحقيقاتي در سوئد از اسکنهاي مغز براي کشف سطحسروتونين در زنان و مردان استفاده کردهاند. و نتايج اين بررسيها برايخانمها چندان خوشحالکننده نيست.

دانشمندان به ميزان مصرف سروتونين در خانمها و آقايان توجه کردند -اينکه چه ميزان سروتونين توسط مغز مصرف ميشود. اسکنهاي آنها نشانداد که خانمها گيرندههاي سروتونين بيشتري نسبت به آقاياندارند.

هر سلول در بدن بر روي سطح خود محل گيرنده دارد. اينها معادلهايسلولي از ايستگاههاي تعميرگاهي يا پمپ بنزينهستند که به سلولهايتان سوخت ميرسانند. فقط تفاوت آنها اين است که محلگيرندههاي سلول موادي مثل موادمغذي و هورمونها را وارد و خارجميکند.

درمورد سروتونين، اينکه تا چه اندازه احساس خوشحالي ميکنيد نهتنها به ميزان سروتونين که ميسازيد بستگي دارد بلکه با اين نيزمرتبط است که محل گيرنده کافي در مغز براي به عمل انداختن آنوجود داشته باشد.

اين واقعيت که زناني که در آن تحقيق سوئدي شرکت کرده بودند محلگيرنده سروتونين بيشتري در مغز خود داشتند به نظر خبر خوبي استهمينطور يافته ديگري که ميگفت خانمها سطح پايينتري ازپروتئين دارند که مصرف سروتونين را مختل ميکند.

اين يعني سروتونينهاي قديمي شما به گردش ادامه ميدهند، از سطحعادي بالاتر رفته و باعث ميشوند احساس شادي بيشتري کنيد.

بنابراين خانمها نه تنها محلهاي بيشتري در مغز خود دارند که ميتواندتوسط سروتونين فعال شود، بلکه به نظر ميرسد که آن را به مدت بيشتري همميتواند نگه دارد.

اما در واقعيت اين تحقيق سوئدي چيز ديگري نشان ميدهد. وقتيسلولها با کمبود مادهشيميايي مثل سروتونين روبهرو باشند، برايگفتن هر ذره از آن هر گيرندهاي که دارند را باز ميکنند.

طبيعت آنها اين است: خانمها نسبت به آقايان هورمون «شاديساز» کمتريتوليد ميکنند.

خانمهايي که محل گيرنده بيشتري دارند و سروتونين موجود را بيشترنگه ميدارند نشان ميدهد که در نقطه اول مقدار کمتريداشتهاند.

تحقيقات و مطالعات ديگر نيز اين ايده را تاييد ميکنند که زنانمقدار سروتونين کمتري به نسبت مردان توليد ميکنند. دانشمنداندانشگاه مونترال به اين نتيجه رسيدهاند که مغز آقايان به طورمتوسط ?? درصد سروتونين بيشتري به نسبت خانمها توليد ميکند. دليل آنميتواند تفاوتهاي موجود در هورمونهاي جنسي مردان و زنان باشد.

بااينکه يافتهها درمورد توليد کمتر سروتونين در خانمهابحثبرانگيز است، براساس مطالعات انجمن بريتانيا استروژن وتستوسترون، اصليترين هورمونهاي استيروئيدي جنسي، بر رفتار تاثيرميگذارند.

اما استروژن بخاطر نوسانيتر بودن سطح هورموني تاثير شگفتتري برزنان دارد.

استروژن به طور خاص گيرندههاي سروتونين در مغز را تحريکميکند.

وقتي سطح هورمونها نوسان مييابد، حساسيت مغز به سروتونين تغيير کرده وازاينرو مقداري که از قبل نياز داشتيد ديگر کافي نخواهد بود.

اين ميتواند توضيح دهد که چرا سطح سروتونين در خانمها وقتي ميزاناستروژن آنها کم است پايين ميآيد - مخصوصاً در روزهايي که نزديکبه عادتماهيانه آنهاست، بعد از زايمان و در زمان يائسگي.

و مشکل اينجاست که اين تاثير جمعشونده است. درکنار نوسان هورمونها،خانمها استرس و تروماي بيشتري را هم در طول زندگي خود تجربهميکنند (بخاطر اتفاقات مختلف در طول زندگي).

اين به مرور زمان توانايي مغز و غده آدرنال براي تنظيم خلق و خو وجنسيت را از بين ميبرد و خانمها را بيشتر در معرض افسردگي قرارميدهد.

ناکافي بودن سطح استروژن ميتواند موجب افسردگي شود، به همين دليلاست که خانمهايي که نزديگ به دوران يائسگي هستند از آن رنجميبرند.

پس خانمها مخصوصاً آنها که قبل از عادتماهيانه، بعد از زايمان يانزديک به يائسگي هستند براي شادتر بودن بايد چه کارهاييانجام دهند؟

اول اينکه حتماً بايد با پزشک متخصص زنان صحبت کنيد زيرا قرصهايضدافسردگي خفيف ميتواند کمککننده باشد. اگر اين داروهانامناسب تشخيص داده شدند، تغيير در سبک زندگي مثل استرس،رژيمهايغذايي بد و ورزش نکردن (حتي کمبود نور خورشيد) که همه موجبتخليه سروتونين ميشوند، ميتواند مفيد باشد.

مصرف پروتئين مثل بوقلمون و پنير که حاوي مقدار بالاييتريپتوفان هستند که آمينواسيدي است که بدن براي توليد سروتونينمصرف ميکند. هم ميتواند مفيد باشد. اما در مصرف پروتئين زيادهروينکنيد و کالريهاي مصرفي خود را نيز کم نکنيد.

تحقيقات انجام گرفته در دانشگاه آکسفورد نشان داده است کهسه هفته محدود کردن کالريهاي مصرفي در هر دو جنسيت زن و مرد،تريپتوفان را کاهش داده و اين مسئله در خانمها شدت بيشتري داشتهاست. رژيمهاي غذايي واقعاً خانمها را بدخلقتر ميکند.

اما رژيمهاي پرپروتئين هم ميتواند مشکلساز باشد زيرابااينکه تريپتوفان از پروتئين ساخته شده است، براي اينکهعمل کند بايد از طريق خون وارد مغز شود و براي حفظ جا و مکان خود باديگر آمينواسيدها بجنگد.

موثرترين راه براي بالا بردن ميزان تريپتوفان در مغز خوردنغذاهاي حاوي کربوهيدرات است که توليد انسولين را افزايش ميدهد. اينآمينواسيدهاي رقيب را از خون پاک کرده و باعث ميشودتريپتوفان بيشتري وارد مغز شود.

به همين دليل است که خانمها بيشتر از آقايان طرفدار شکلات هستند،مخصوصاً قبل از عادتماهيانه که ميزان استروژن در بدن پاييناست.
و اگر يک رژيمغذايي پرپروتئين را دنبال ميکنيد، هفتهاييک يا دو بار يک غذاي آزاد داشته باشيد تا روحيهتان کمي تقويت شود0

مشاهده پست مشابه : دانلود نرم افزار Send Hit v2-افزایش بازدید واقعی وبلاگ وسایت شما