برای زندگی موفق دوباره باید نوجوان شد
- 4:05
- شنبه 30 خرداد 1394
- نظرات
يکي از اصولي که در برخورد با نوجوانان بهخصوص در مراحل پايانيدوران نوجواني بايد رعايت شود، مشورت و گفتوگو باآنهاست.
پدر و مادر در اين زمان بايد همواره با فرزندان خود تعامل وگفتوگو داشته باشند. هنگامي که با نوجوان دربارهيمسئلهاي مشورت و نظرخواهي ميکنيم، احساس ارزشمندي به او القاء ميشود وحس ميکند والدينش او را قبول داشته و به او اعتماد دارند از اين رواحساس غرور، سربلندي و شادماني ميکنند.
مشورت با فرزندان سبب ايجاد تفکر خلاق در آنها و پرورش حسمسئوليت و واقعيتپذيري در نوجوان ميشود. نوجوان ناچار ميشوددربارهي جنبههاي مختلف مسئلهاي که به او سپرده شده فکر کند وبرنامهاي تنظيم نمايد و هنگام جمعآوري اطلاعات و ارائهيبرنامهريزي با واقعيتهاي زياد زندگي آشنا شده و تجربه به دستآورد. گفتوگو با فرزندان در تامين سلامت رواني و پرورشانديشهشان و همچنين ايجاد توازن و تعادل در روابط صحيح پدرو مادر با آنها نقش اساسي داشته و از اثرگذارترين برنامههايتربيتي و ارتباطي با نوجوان شمرده ميشود. پيامبر اکرم (ص) در اينزمينه ميفرمايد: «فرزند آدمي در هفت سال اول زندگي سرور وبزرگ است و در هفت سال دوم مطيع و فرمانبردار و در هفت سال سوموزير و مشاور پدر و مادر است.» (وسائل الشيعه، ج 15، ص195)
در حقيقت اولين قدم براي ايجاد رابطهاي صميمانه با نوجوان اين است کهاو را همانگونه که هست قبول داشته باشيد. با همهي استعدادها وکاستيهايش. به او به چشم فردي مستقل که داراي سليقه و عقيدهيخاصي است نگاه کرده و کمکش کنيد از مرحلهي سخت نوجواني عبور کردهو قدم به جواني بگذارد.
ارتباط بايد دو طرفه باشد: اگر برخورد با نوجوان، ارتباطييکطرفه و به صورت بالا به پايين و امري و دستوري باشد به عصيان وتمرد او منتهي شده و به رابطهي عاطفي شما شديداً لطمه ميزند. سنيننوجواني دوران حساسي است. در اين سالها پسرهاي نوجوان که در منزلاز نظر احساسات درک نميشوند، به جامعهي دوستان ناباب قدمميگذارند و دختران نوجوان که احساس کمبود محبت ميکنند به سويمحبت ديگران سوق داده ميشوند.
مستقيماً نصيحت نکنيد: سعي کنيد هنر خوب گوش کردن رابياموزيد. نوجوانان نيازمند توجه هستند، ميخواهند صحبت کنند، اعتراضکنند و از اتفاقات روز در مدرسه يا بيرون از منزل صحبت کنند،هرچه در مقام والدين بيشتر به حرفهاي آنان گوش دهيد و بهقول معروف دوست بهتري برايشان باشيد بيشتر به شما اعتماد ميکنند ونزديکتر ميشوند. سعي کنيد هرگز بهطور مستقيم نصيحت نکنيد. درزمان مناسب و هنگام آمادگي روحي او بهطور مستقيم با اوآنگونه سخن بگوييد که در جهت منافعش در انجام آن کاراست.
گاهي شما هم نوجوان شويد. به ياد نوجوانيهاي خود بيفتيد و باچشم او دنيا را ببينيد. ترسها و اضطرابهايش را درک کنيد و بامهرباني و حمايت از او و هدفمند کردن فعاليتهايش، جهت استفاده ازتوانمنديها و استعدادهاي او کمکش کنيد
همسطح و همسو شويد: براي ايجاد يک ارتباط زيبا و عاطفي با نوجوانبايد سطح فکر و انديشهي خود را نسبت به اطراف و دنيا همسطح او کنيد.در واقع لازم است گاهي شما هم نوجوان شويد. به ياد نوجوانيهايخود بيفتيد و با چشم او دنيا را ببينيد. ترسها و اضطرابهايش رادرک کنيد و با مهرباني و حمايت از او و هدفمند کردن فعاليتهايش، جهتاستفاده از توانمنديها و استعدادهاي او کمکش کنيد.
افکار خود را تحميل نکنيد: پدر و مادر گرامي توجهداشته باشند گفتوگويي سازنده است که در آن هر دو طرف به سمتتفکري متعالي حرکت کنند. تحميل افکار و اهداف هرچند درست والدينبه فرزند صحيح نيست و او را از اشراف و مطالعه دربارهي مسائلزندگي دور ميسازد و از استقلال فکري محروم ميکند. وظيفهي والدينهدايت نگرش فرزندان به سوي صحيحترين راه پرورش فضيلتهاياخلاقي در آنهاست.
امام صادق (ع) ميفرمايد: «حق فرزند بر پدر سه چيز است؛ دايهو مربي خوب برايش انتخاب کند، نام خوبي برايش بگذارد و در تربيتاو تلاش فراوان کند.» (بحار الانوار، ج75، ص236)
0
مشاهده پست مشابه :
دانلود نرم افزار Send Hit v2-افزایش بازدید واقعی وبلاگ وسایت شما